Raadsleden & Veiligheid

Partners

Raad vreest voor 'eretitel' Eindhoven misdaadstad

01-02-2013

De gemeenteraad van Eindhoven vreest voor een topnotering in de misdaadmeter van het AD. De laatste twee jaar stond de gemeente op de zesde plaats, maar door recente geweldsincidenten in januari dreigt Eindhoven dit jaar een hogere plaats op de lijst te krijgen toebedeeld.

Drie jaar geleden stond Eindhoven nog bovenaan op de AD Misdaadmeter. Door enkele wijzigingen in het beleid heeft de gemeente dit terug kunnen brengen. Zo stond Eindhoven de laatste twee jaar 'slechts' op plaats zes. Maar dat is voor burgemeester Van Gijzel niet genoeg. "Ik ben niet tevreden."

Mishandelingen Eindhoven

In de gemeenteraad wordt dinsdagavond overlegd het recente geweld in Eindhoven. Zo was er veel aandacht in de (landelijke) media over de spraakmakende mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven. Afgelopen maandag was in Bureau Brabant te zien hoe een 37-jarige man op het Stadhuisplein zwaar werd toegetakeld.

Volgens burgemeester Van Gijzel heeft Stratumseind onterechte imagoschade toegelopen. De daders van de mishandeling Vestdijk kwamen namelijk niet van het Stratumseind, maar van het Stationsplein. Van Gijzel heeft geen moeite met tonen van opsporingsbeelden op televisie als dit het onderzoek ten goede komt: "De onrust op social media neem ik op de koop toe. Het is wel onvoorstelbaar wat mensen die beweren tegen geweld te zijn anderen toewensen via social media."

Cameratoezicht

De LPF in Eindhoven wil graag cameratoezicht in alle winkelcentra in de stad om geweld tegen te gaan. Die zegt 'niet te zullen rusten' voordat Eindhoven een veilige stad is. Burgemeester Van Gijzel wil binnenkort mobiel cameratoezicht instellen bij een groep criminele Antillianen die zich regelmatig op de Vestdijk ophoudt.