Raadsleden & Veiligheid

Partners

Opvang Westlandse ex-gedetineerden moet beter

03-11-2014

De gemeente Westland doet te weinig aan de opvang van ex-gedetineerden die terug willen keren in de Westlandse samenleving. Dat stellen D66 Westland en CDA Westland. Met een aantal vragen aan het college willen de twee fracties meer duidelijkheid en actie om deze mensen te helpen.

Gemeenten verantwoordelijk

Sinds januari 2004 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de nazorg van ex-gedetineerden. Dat kunnen ze zelf doen of uitbesteden. Momenteel weet niemand waar hij zijn moet en worden ex-gedetineerden van het kastje naar de muur gestuurd.

“We moeten er alles aan doen om de terugval van ex-gedetineerden te voorkomen. Door hen concreet te helpen bij het vinden van een woning, een baan en een doel in hun leven, voorkom je recidive”, zegt D66-raadslid Maxim van Ooijen. “Als mensen in hun oude gedrag vervallen, worden we daar als samenleving niet echt beter van.”

Aanbod

In 2013 heeft Bureau Nazorg de gemeenten in Haaglanden het aanbod gedaan om de opvang te verzorgen. Westland heeft hier niet op gereageerd. Sinds kort is er ook in Westland een nieuwe stichting die ex-gedetineerden wil helpen een zinvol bestaan op te bouwen.

CDA-raadslid Dennis Chafiâ: “Vooral bij jongeren is dit ontzettend belangrijk. We moeten voorkomen dat ze weer door foute vrienden worden verleid tot het doen van iets strafbaars. Bij een goede nazorg en gerichte aandacht daalt de kans dat het fout gaat enorm.”

De fracties willen onder andere van het college weten hoeveel ex-gedetineerden er jaarlijks in Westland bijkomen, wat er nu werkelijk voor ze wordt gedaan en of er bereidheid is om in 2015 een of meer organisaties in te huren om de opvang en nazorg te regelen.

Downloads