Raadsleden & Veiligheid

Partners

10 adviezen aan het nieuwe raadslid

04-02-2014

Hoe kunt u als raadslid uw rol als volksvertegenwoordiger het beste inhoud geven? Een groep griffiers vatte een veelheid aan tips uit het hele land samen in 10 concrete adviezen.

Tegenwicht en tegenspraak

Goede leiders zijn van belang: raadsleden die inwoners en organisaties in stelling brengen om tegenwicht en tegenspraak te bieden aan het lokaal bestuur door effectief mee te praten over belangrijke maatschappelijke vraagstukken.

Adviezen

Wat betekent dit in de praktijk? Daarover gaan deze ‘10 adviezen aan het nieuwe raadslid’. De auteurs hopen dat zowel zittende als nieuwe raadsleden met deze 10 adviezen worden uitgedaagd om inhoud te geven aan hun ideeën en idealen en daarmee die van de inwoners. De adviezen variëren van 'treed op als tolk', 'wees zichtbaar' tot 'durf te kiezen'.

Project ‘Toekomst Lokale Democratie’

De 10 adviezen voor raadsleden zijn gebaseerd op tips van griffiers en raadsleden uit heel Nederland. De adviezen zijn verzameld door de 100.000-plus griffierskring in het kader van het project ‘Toekomst Lokale Democratie’ onder leiding van een werkgroep. Deze werkgroep wordt gevormd door de griffiers Gerrit Hagelstein (Ede), Arthur ten Have (Zwolle), Rolf Jongedijk (Enschede), Jaap Paans (Rotterdam), Paul Piket (Breda), Geert van Soest (Venlo) en Gert-Jan Broer (adviseur Necker van Naem).

Downloads

10 adviezen aan het nieuwe raadslid