Raadsleden & Veiligheid

Partners

Wat doet u als raadslid tegen ondermijning en onzichtbare criminele bedreiging?

04-06-2014

De georganiseerde criminaliteit lijkt voor de gemiddelde gemeenteraad heel ver weg, maar is veel dichterbij dan veel raadsleden vermoeden. Ondermijning door de georganiseerde criminaliteit is een van de belangrijkste bedreigingen van de lokale democratie, zo klinkt het in de kringen van het LIEC en het RIEC.

Onzichtbaar

Hoe herkent een raadslid georganiseerde criminaliteit? Moet een raadslid dan kijken of er een Al Capone in zijn omgeving rondloopt? Integendeel, het gaat veel onzichtbaarder en de georganiseerde criminaliteit is dichterbij dan het gemiddelde raadslid misschien wel denkt. Het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC) samen met de (door gemeenteraden deels betaalde) Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) waarschuwen voor de ondermijnende activiteiten van de georganiseerde criminaliteit.

Regionale bijeenkomsten

In de 4 regionale bijeenkomsten over veiligheid gaan vertegenwoordigers van het LIEC en het RIEC met gemeenteraadsleden in gesprek over hoe georganiseerde criminaliteit is te herkennen, welke goede voorbeelden er zijn om als gemeente en als raad met de bedreigingen ervan om te gaan en hoe de politiek niet sluipenderwijs in de greep komt van dat soort vormen van criminaliteit. En wat doet u als raadslid wanneer u een Bibob-oordeel voorgelegd krijgt? Wanneer en hoe kunt u vertrouwen op de uitkomsten uit het Bibob-onderzoek?

De regionale bijeenkomsten voor veiligheid voor raadsleden vinden plaats in Helmond (25 juni), Haren (26 juni), Apeldoorn (2 juli) en Leidschendam-Voorburg (7 juli).