Raadsleden & Veiligheid

Partners

Compacte APV in Hollandse Kroon

06-11-2014

De gemeenteraad van Hollandse Kroon spreekt vanavond over het schrappen van vele artikelen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Met de compact APV zet de gemeente zich in één klap op de kaart als 'kampioen dereguleren'.

Minder regels

Hoe ging de gemeente hierbij te werk? En welke (nieuwe) dynamiek geeft de storm van publiciteit? Deze vragen komen aan bod in een interview met projectleider Arjen Akse op de website van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Akse noemt het opmerkelijk dat veel mensen in abstracte zin voorstander zijn van minder regels, maar het ingewikkeld vinden wanneer het concreet wordt.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder is niet gelukkig met het voornemen van Hollandse Kroon, want in een APV is altijd wel een artikel te vinden om op te treden tegen overlast. "Als zo’n norm verdwijnt, verdwijnt ook de handhaving. Dan gaat het recht van de sterkste gelden" aldus Schilder in de Volkskrant.

Maximale vrijheid

Burgemeester Jaap Nawijn noemt in de Volkskrant grote delen van de APV 'een dode letter' en geeft aan het college een APV wil die 'maximale vrijheid en verantwoordelijkheid biedt voor de inwoner, met het accent op veiligheid'.

De universiteit van Nijmegen wil gaan onderzoeken hoe de compacte APV uitwerkt in de praktijk.

Links