Raadsleden & Veiligheid

Partners

VVD Harderwijk wil aanpak sleutelkastjes-inbraken

12-03-2014

De VVD Harderwijk-Hierden maakt zich zorgen over de stijging van inbraken in woningen van senioren en mindervaliden via de sleutelkastjes. De Stentor maakte vorige week politiecijfers over dit misdrijf bekend. Gezien de enorme toename vraagt de VVD vraagt de gemeente om maatregelen.

Kwetsbare senioren

Het aantal woninginbraken waarbij inbrekers eerst een sleutelkastje bij de voordeur kraken om binnen te komen, is vorig jaar verdrievoudigd. Vooral kwetsbare senioren zijn de dupe, want juist zij gebruiken sleutelkastjes om gemakkelijk thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers binnen te laten. Hierdoor hoeven de vaak slecht ter been zijnde mensen niet zelf meer de deur open te doen.

Landelijk probleem

De politie signaleert deze manier van inbreken als een landelijk probleem. Volgens de ouderenorganisatie Unie KBO hangt inmiddels bij circa 150.000 senioren een onveilig sleutelkastje naast de ingang. De Stentor vermeldt dat in 2012 door het kraken van de sleutelkastjes ongeveer 200 senioren het slachtoffer werden van een sleutelkastje-inbraak. Vorig jaar steeg dit aantal tot 600 en die stijging blijft doorzetten.

Ook in Harderwijk en Hierden is sprake van een forse toename van het gebruik van sleutelkastjes. Een prioriteit van de VVD Harderwijk Hierden is het terugdringen van het aantal inbraken. De partij vraagt de gemeente dan ook om maatregelen te nemen om binnen de gemeente - of voor zover mogelijk binnen de regio - maatregelen te nemen.