Raadsleden & Veiligheid

Partners

'Raad ondermijnt eigen kwaliteit met bezuiniging op Rekenkamer'

25-08-2014

Gemeenteraden moeten oppassen met het bezuinigen op ondersteunende functies als de Rekenkamer en op eigen opleidingen. Gemeenteraden die dat toch doen, verzwakken hun positie, waarschuwt vertrekkend voorzitter Peter Otten van Raadslid.Nu, in een vraaggesprek met VNG Magazine.

Nieuwe taken in het sociaal domein

‘Er zijn raden die er trots op zijn dat ze geen budget hebben voor de rekenkamer en voor trainingen. Lekker goedkoop. Maar dat is het slechtste wat je kunt doen. De raad boet er door aan kracht in: dat kun je niet hebben in een periode van nieuwe taken in het sociaal domein.’

Integriteit: 2 keer per jaar op raadsagenda

Peter Otten roept gemeenteraden in het interview ook op meer aandacht te besteden aan het onderwerp integriteit. ‘Er is onvoldoende collectief integriteitsbewustzijn bij raden. De meeste raden houden plichtmatig integriteit in de gaten maar wachten verder tot zich een integriteitskwestie voordoet. En na zo’n incident gaan ze vaak snel weer over tot de orde van de dag. Hoe schendingen van integriteit kunnen worden voorkomen zou veel meer de instreek moeten zijn. Ik adviseer raden om het één of twee keer per jaar op de raadsagenda te zetten’, aldus Otten.

Meer lezen

Het volledige vraaggesprek met Peter Otten, die per 1 september afscheid neemt als voorzitter van Raadslid.Nu , is te lezen in het VNG Magazine.