Raadsleden & Veiligheid

Partners

Leefbaar Rotterdam wil harde aanpak illegale prostitutie

26-08-2014

Leefbaar Rotterdam (LR) heeft aan het stadsbestuur vragen gesteld over de toename van illegale prostitutie door Roemenen en Bulgaren in Rotterdam. LR-raadslid Dries Mosch wil dat deze wantoestanden hard aangepakt worden.

Een groeiend probleem

Aanleiding voor de vragen is een artikel waaruit blijkt dat illegale prostitutie, met name onder Roemenen en Bulgaren, een groeiend probleem is in Rotterdam. De prostituees bieden, zonder vergunning, allerlei diensten aan en opereren veelal vanuit gewone woonhuizen en illegale bordelen. Ook zijn de meeste vrouwen van zeer jonge leeftijd.

Onduidelijk is op welke wijze de vrouwen naar Rotterdam zijn gekomen, mede doordat Roemenië en Bulgarije in 2007 bij de Europese Unie zijn gekomen en inwoners grotendeels vrij kunnen reizen.

Archiveren op nationaliteit

Doordat de politie de processen verbaal niet mag archiveren op basis van nationaliteit, kan de precieze omvang van het probleem niet nauwkeurig in kaart worden gebracht. Hierdoor wordt de aanpak van het probleem aanzienlijk bemoeilijkt. Mosch wil weten waarom deze gevallen van illegale prostitutie niet worden gearchiveerd op nationaliteit, net zoals nu al wel het geval is bij andere criminele activiteiten.

Landelijke uitwisseling

Mosch is daarnaast verbaast dat pas na de derde constatering van illegale prostitutie wordt overgaan tot het daadwerkelijk uitschrijven van een boete. Hij wil daarom weten of het stadsbestuur zijn mening deelt dat deze aanpak moet worden herzien.

Ook wil hij weten of er op landelijk niveau informatie wordt uitgewisseld met betrekking tot illegale prostitutie, zodat een prostituee die elders tweemaal in de fout is gegaan bij de eerstvolgende overtreding in Rotterdam direct kan worden beboet.

Links