Raadsleden & Veiligheid

Partners

VVD Zwolle wil ANPR inzetten om inbraken te voorkomen

27-02-2014

De VVD in Zwolle wil inbrekers afschrikken met intelligente camera's die kentekenplaten scannen. Het bijzondere opsporingsmiddel moet worden ingezet in wijken waar veel wordt ingebroken.

De politie kan dankzij de zogeheten automatische nummerplaatregistratie (ANPR) zien of een automobilist bekendstaat als inbreker of andere kwalijke zaken op zijn kerfstok heeft. In dat geval rukt een agent uit om zijn voertuig te doorzoeken.

Zorgen

De VVD Zwolle wil een half miljoen euro extra investeren in het verbeteren van de veiligheid in de gemeente. De partij maakt zich zorgen om toenemend geweld en criminaliteit in de stad en is van plan hier stevig op in te zetten. Lijsttrekker René de Heer: “Ik zie escalerende spanningen in wijken, inbraken en overvallen op ondernemers. Daar moet een einde aan komen en dat moet met stevige maatregelen en extra geld.” Het zichtbaar scannen van kentekens is een beproefde manier om het aantal inbraken te reduceren en maakt onderdeel uit van het VVD-veiligheidsplan.

Drie P’s

Het plan ‘Vandaag Alert, Morgen Veilig’ houdt een verdubbeling in van het geld dat Zwolle voor veiligheid uittrekt. Het plan initieert een aanpak van drie P’s: Preventie moet beter, Pakkans wordt groter en de Pro-actieve aanpak in de wijk wordt opgeschroefd. Daarmee wil de partij aansluiten op de thema’s die de politie centraal stelt. De Heer: “De politie doet ontzettend goed werk. Met ons veiligheidsplan willen we hen meer middelen en mogelijkheden geven om dat werk uit te kunnen voeren.”

Inhoud van het plan

Naast de kentekenscans gaat het onder meer om preventief fouilleren en het opleiden van preventieadviseurs. Met publiekscampagnes die de aangiftebereidheid vergroten, extra (mobiel)cameratoezicht en het stimuleren en ondersteunen van buurtwachten, moet de pakkans van criminelen worden vergroot. Ten slotte heeft de VVD Zwolle voorstellen voor een proactieve aanpak in de wijk. Probleemgroepen moeten uitgebreid in kaart worden gebracht om bijvoorbeeld locatieverboden in te kunnen stellen. Bij minderjarigen die de fout in gaan, wordt ook een verantwoordelijkheid bij ouders gelegd.

De lancering van het plan vond vrijdagochtend plaats in de Aa-landen. Hier voerde Lucien van Rossum, eigenaar van Van Rossum IJzerhandel, een preventiecheck uit op een huis in de wijk. Daarnaast stond er een tekstkar met het bericht: “I.v.m. woninginbraken wordt uw kenteken gescand.”

Downloads

  • Download het complete Veiligheidsplan op de website van de VVD Zwolle