Raadsleden & Veiligheid

Partners

Lokale politiek vangt klappen omtrent opvang asielzoekers op

07-12-2015

Eén op de tien burgemeesters wordt bedreigd vanwege zijn inspanningen voor asielzoekers. Uit een peiling van Binnenlands Bestuur onder 75 burgemeesters blijkt dat zij vaak de klappen opvangen bij discussies omtrent de opvang van asielzoekers. Ook raadsleden worden regelmatig geconfronteerd met agressie en geweld.

In de kou

Uit een recent onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid blijkt dat bijna een kwart van alle raadsleden de indruk heeft dat collega-raadsleden hun functioneren of stemgedrag aanpassen onder invloed van verbale agressie, bedreiging en/of intimidatie. Veel burgemeesters vinden dat Den Haag hen in de kou laat staan in de discussie over de opvang van asielzoekers. Ze stellen dat het kabinet te weinig doet om een landelijk draagvlak te creëren.

Geen aangifte

Volgens Axel Weggelaar, adviseur Veilige Publieke Taak gemeenten bij het CCV komen bedreigingen waarschijnlijk vaker voor dan we vermoeden. "In de meeste gevallen wordt er geen melding of aangifte gedaan van agressie of bedreiging. Misschien om anderen niet in gevaar te brengen of bang te maken. Maar waarschijnlijk ook omdat ze niet de verdenking op zich willen laden dat de bedreigingen invloed hebben op hun functioneren en stemgedrag.”

Weggelaar noemt dit ‘zorgelijk’. “Raadsleden zouden elke vorm van agressie op zijn minst moeten melden bij hun fractiegenoten of de griffier. Nog beter is een protocol agressie en geweld, zoals bijvoorbeeld de gemeente Utrecht heeft."

Meer informatie

Bekijk de reportage van EenVandaag naar aanleiding van het onderzoek onder burgemeesters.