Raadsleden & Veiligheid

Partners

Raadsleden Rijswijk bedreigd om komst azc

14-10-2015

Een aantal raadsleden in het Zuid-Hollandse Rijswijk heeft een dreigbrief ontvangen naar aanleiding van de komst van een asielzoekerscentrum (azc) in de gemeente. Het gaat om raadsleden van D66, PvdA en GroenLinks.

Gisteren, aan het einde van de middag, liet een aantal raadsleden aan burgemeester Bezuijen weten dat zij een intimiderende brief hadden ontvangen waarin wordt gerefereerd aan het besluit van de gemeenteraad om in te stemmen met het voorstel voor het Asielzoekerscentrum in Rijswijk.

Gehinderd in democratische uitoefening van hun functie

Burgemeester Bezuijen laat weten dit zeer hoog op te nemen. Het is volstrekt onacceptabel wanneer raadsleden in de democratische uitoefening van hun functie gehinderd worden. De zaak wordt op dit moment onderzocht door politie en justitie. In het belang van dit onderzoek worden er op dit moment dan ook geen verdere uitspraken gedaan.

Verschrikkelijk en verwerpelijk

Premier Rutte vindt het bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk dat er dreigbrieven zijn verstuurd aan raadsleden in Rijswijk. Hij zegt dat we van mening mogen verschillen als het over de opvang van asielzoekers gaat, maar dat de grens naar het dreigen met geweld nooit overschreden mag worden. "Dat is totaal onacceptabel", zei hij tegen de NOS voor het begin van een Kamerdebat over de vluchtelingenproblematiek.

Onderzoek CCV

Vorige maand bleek uit onderzoek van het CCV dat 24% van de raadsleden denkt dat collega-raadsleden wel eens onder invloed van verbale agressie, bedreiging en/of intimidatie hun functioneren of stemgedrag heeft aangepast.

Meer informatie