Raadsleden & Veiligheid

Partners

Minister Blok: Intimidatie raadsleden onacceptabel

23-09-2015

Raadsleden hebben te maken met agressie, bedreiging of intimidatie. Als gevolg daarvan passen zij hun functioneren of zelfs hun stemgedrag aan. "Emoties van burgers zijn soms heel goed te begrijpen, maar ze mogen nooit ontaarden in intimidatie of bedreigingen. Dat is onacceptabel. Ik kan alleen niet beloven dat het nooit meer voorkomt", aldus minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst.

Enquête

Blok beantwoorde de vragen in verband met afwezigheid van Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister reageerde op vragen van D66-Kamerlid Fatma Koşer Kaya. Zij refereerde aan een enquête van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in samenwerking met Raadslid.Nu onder raadsleden. Daaruit blijkt dat een vijfde van de raadsleden zijn stemgedrag laat beïnvloeden na te uitgescholden of geïntimideerd te zijn.

Trainingen

De minister van BZK bespreekt binnenkort met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de VNG de mogelijkheid om trainingen te organiseren voor raadsleden en wethouders om om te gaan met bedreiging en intimidatie. Minister Stef Blok heeft dat gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Links