Raadsleden & Veiligheid

Partners

CDA Nieuwegein wil ramkraakpalen bij winkelpanden

28-09-2015

Nieuwegein is in korte tijd opgeschrikt door diverse ram- en plofkraken bij lokale ondernemers. Het CDA heeft burgemeester Backhuijs gevraagd hoe hij samen met politie en ondernemers optrekt tegen deze in rap tempo toegenomen vorm van winkelcriminaliteit.

Maandagmorgen 21 september werd een modehuis slachtoffer van een ramkraak waarbij een auto dwars door de winkelpui reed met een ravage als gevolg. Eerder vond ook een ramkraak plaats bij een AH-filiaal op Winkelcentrum Hoogzandveld. Het winkelcentrum werd eerder doelwit van een ramkraak met als gevolg dat een ontstane brand oversloeg op een Blokkerfiliaal. Omwonenden werden geëvacueerd en winkeliers konden de hele ochtend hun zaak niet openen.

“Berichten om moedeloos van te worden, te meer omdat ondernemers gewoon een boterham proberen te verdienen en op deze manier zowel zakelijk als persoonlijk getroffen worden door aangedaan leed. Ook bij omwonenden slaat de schrik om het hart”, aldus CDA-fractievoorzitter Roelof de Wild.

Het CDA wil meer aandacht voor deze toegenomen winkelcriminaliteit en het verkleinen van de kans daarop. Bijvoorbeeld door als gemeente prioriteit te geven aan het met ondernemers en politie onderzoeken van het sneller plaatsen van ramkraakpalen voor winkelpanden. Burgemeester Backhuijs zegde toe bereid te zijn tot deze maatregelen als onderdeel van het Keurmerk Veilig Ondernemen.