Raadsleden & Veiligheid

Partners

CBS: aantal misdrijven in 8 jaar met kwart gedaald

17-10-2016

In ruim acht jaar tijd is het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland met ruim 26 procent afgenomen tot minder dan een miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar hoe doet uw gemeente het eigenlijk?

Vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde

De daling geldt volgens het CBS voor alle soorten misdrijven, maar is het grootst bij vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde. Dit aantal nam sinds 2007 met bijna de helft af. De daling is in lijn met de daling in voorgaande jaren en is ook terug te zien in het aantal zaken dat het Openbaar Ministerie heeft behandeld.

Bescherming tegen inbraken

Criminoloog Jan van Dijk, verbonden aan de Universiteit van Tilburg, geeft op Nos.nl een verklaring voor de daling: "Zowel de bevolking als het bedrijfsleven is zich na de grote misdaadgolf, aan het eind van de vorige eeuw, veel beter gaan beveiligen. Men is veel meer gaan investeren in bescherming tegen inbraken en diefstallen. En dat heeft in de hele westerse wereld geleid tot een gigantische daling."

Onveilig gevoel

Toch zeggen veel mensen dat het de laatste jaren vooral onveiliger en bedreigender is geworden. Dat komt volgens hem ten dele doordat mensen nog niet beseffen dat er toch echt veel minder wordt ingebroken, er minder zakkenrollers zijn en er minder fietsen en auto’s worden gestolen. Ook spelen de politiek en de media een belangrijke rol in het creëren van dat beeld, vindt Van Dijk. "Sommigen blijven er maar op hameren dat Nederland een zeer onveilige maatschappij is."

Uw gemeente

De daling van het aantal geregistreerde misdrijven is niet in iedere gemeente even groot. Om te zien hoe uw gemeente het doet, heeft de VNG de website waarstaatjegemeente.nl ontwikkeld. U kunt de gegevens vergelijken met andere gemeenten en, indien u dat wenst, gebruiken om meer inzicht te krijgen, voor informatie voor besluitvorming, agenda vorming, verantwoording of onderzoek.