Raadsleden & Veiligheid

Partners

Plasterk: ‘Versterking positie gemeenteraad nodig’

17-11-2016

De gemeenteraad heeft een belangrijke verantwoordelijke rol bij de transitie en de transformatie in het sociaal domein. Om deze rol als gemeenteraad goed te kunnen vervullen, is versterking van de positie van de raad nodig, zo stelt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Nieuwe taken

Plasterk zei dit woensdag in het debat met de Tweede Kamer over de vijfde rapportage Transformatie in het Sociaal Domein (TSD). De versterking van de positie van raadsleden op de nieuwe taken in het sociaal domein (zorg, ondersteuning, jeugdzorg en participatie) is volgens hem nodig zodat de raad de zogeheten lokale stelselverantwoordelijkheid kan invullen.

Rol goed vervullen

De bewindsman onderstreepte in het overleg met de Kamer dat het belangrijk is dat gemeenteraden niet te veel politiseren en professionals het beleid laten uitvoeren. De democratische legitimatie die de raad heeft, blijft volgens de minister in stand, indien de raad er voor kan zorgen dat de professionals bij de uitvoering van hun taken in het sociaal domein (zorg, ondersteuning, jeugdzorg en participatie) hun rol goed kunnen vervullen.