Raadsleden & Veiligheid

Partners

Wisselend beeld AD Misdaadmeter

23-05-2016

De 15e editie van de jaarlijkse AD Misdaadmeter laat een zeer wisselend beeld zien. Positief gesteld is het in 2015 is Nederland gemiddeld genomen weer wat veiliger geworden. Negatief gezien steeg in een kwart van de gemeenten de criminaliteit juist. Het hangt er dus erg vanaf waar iemand woont en hoe het daar met de criminaliteit is gesteld.

Tien delicten onderzocht

De AD Misdaadmeter maakt gebruik van gegevens van de politie over 2015 De ranglijst van (on)veilige gemeenten wordt bepaald door te kijken naar de cijfers van tien delicten. Het gaat om woninginbraak, inbraak schuur/garage, autokraak, autodiefstal, vernieling, bedreiging, mishandeling, overval, straatroof en zakkenrollen. Deze tien delicten worden per gemeente afgezet naar inwonersaantal én gewogen naar impact voor het slachtoffer. Gemeenten met minder dan 5.000 inwoners zijn niet meegenomen.

Kleinere gemeenten onveiliger

In een kwart van de gemeenten steeg dus de criminaliteit. Dit blijken opvallend vaak kleinere gemeenten te zijn: gemeenten met groeiende criminaliteit hebben gemiddeld 29.000 inwoners; gemeenten met dalende criminaliteit zijn gemiddeld 48.000 inwoners groot.

In Zeeland en Gelderland nam de criminaliteit het vaakst toe, in Drenthe steeg die helemaal niet. Dat het gemiddeld goed gaat met Nederland is al een trend die een aantal jaren gaande is, net zo als in veel Westerse landen.

Nieuwe vormen van criminaliteit

Andere opvallende cijfers uit de AD Misdaadmeter: de klassieke criminaliteit als inbraken, geweld en berovingen nemen af. Maar wat in opkomst is zijn de nieuwe vormen die zich op en via internet afspelen: aankoopfraude, identiteitsfraude en sluwe manieren om geld digitaal afhandig te maken: van Nigeriaanse oplichters tot pogingen om aan een bankpas te komen. Hoe vaak dit gebeurt weet niemand, zegt ook de politie. Lang niet iedereen doet aangifte van dit soort criminaliteit. Mensen klikken de mail weg of lossen het op met hun bank.

Zuid-Limburg in top tien

Het meest veilig zijn de inwoners van de Groninger gemeente Ten Boer met maar weinig criminaliteit. Het onveiligst is alweer Amsterdam, ook dankzij de vele toeristen die slachtoffer worden van zakkenrollers en straatrovers. Op twee staat Maastricht dat te kampen heeft met autodiefstal, wat weer te maken heeft met de ligging van de stad nabij België en Duitsland. Daarom staan ook Heerlen en Sittard-Geleen in de top 10 van onveilige gemeenten.

Links