Raadsleden & Veiligheid

Partners

‘Periodieke rapportages incidenten vluchtelingen onwenselijk’

26-01-2016

De voorzitter van de commissie Asiel en Integratie van de VNG, de Katwijkse burgemeester Jos Wienen, ziet niets in het initiatief zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan. Deze wil de gemeenteraad van Amsterdam maandelijks op de hoogte stellen van politieoptredens bij incidenten waar asielzoekers bij betrokken zijn.

“Ik vind dat je heel erg terughoudend moet zijn in het geven van specifieke informatie over een afgebakende groep, wanneer je dit normaal niet doet. Als je alleen het beeld geeft van wat er mis is met een groep, is dat stigmatiserend en kan het verkeerde beeldvorming in de hand werken”, zegt Wienen in de Volkskrant

Geen andere plannen

Gisteren publiceerde het ministerie van Veiligheid en Justitie landelijke cijfers met betrekking tot incidenten in en rondom asielzoekerscentra. Wienen denkt niet dat gemeenten direct behoefte hebben aan eigen cijfers. Hij heeft ook nog geen plannen van andere gemeenten gehoord over periodieke rapportage van incidenten met asielzoekers.

Hij is van mening dat er weldegelijk aandacht geschonken moet worden aan de zorgen die in de samenleving bestaan. “Ga in op de emoties, wegkijken is niet goed.” 'Maar in de normale context ziet hij geen aanleiding om op een bepaalde groep te focussen.