Raadsleden & Veiligheid

Partners

Raadstafel Toezicht Sociaal Domein

26-09-2016

Raadsleden hebben er sinds de decentralisaties op het gebied van Zorg, Jeugdzorg en Participatie grote verantwoordelijkheden bijgekregen. Dat maakt het raadswerk anders dan dat van uw voorgangers: nooit eerder hadden Nederlandse gemeenten zo’n omvangrijk takenpakket als nu.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, de VNG, Vereniging van Griffiers, de Wethoudersvereniging en Raadslid.Nu werken samen aan een onderzoek over toezicht op het sociaal domein in gemeenten. Hiervoor willen ze graag het gesprek met raadsleden aangaan.

Ervaring nieuwe taken

In dit gesprek wordt besproken hoe u als gemeenteraadslid de decentralisaties ervaren heeft, en hoe uw gemeenteraad met de nieuwe taken om is gegaan. Specifiek wordt ingegaan op de vraag hoe u aankijkt tegen onafhankelijk toezicht op zorg, jeugdhulp en participatie in de gemeente. Want hoeveel uren hulp bij het huishouden beschikbaar zijn, hoe jeugdzorg wordt ingekocht en hoe een arbeidsmarktregio vorm krijgt is nu een zaak voor de gemeente en, daarmee, voor de gemeenteraad. Hetzelfde geldt voor het toezicht op de goede uitvoering van deze taken.

Informatie bijeenkomsten

Raadsleden zijn van harte uitgenodigd voor één van de ronde tafelgesprekken met acht à tien andere raadsleden uit verschillende gemeenten in Nederland. U kunt hierbij kiezen uit de volgende bijeenkomsten:

  • Dinsdag 4 oktober 17.00 – 19.00 uur op het stadskantoor van de gemeente Utrecht.
  • Donderdag 27 oktober 19.30 – 21.30 op het gemeentehuis van Zwolle.
  • Dinsdag 8 november 17.00 – 19.00 uur op het stadhuis van Den Haag.
  • Dinsdag 15 november 10.00 – 12.00 uur op het stadhuis van Den Bosch.

Bij de bijeenkomsten van 17.00 – 19.00 uur wordt een broodjesmaaltijd geserveerd.

Aanmelden

Aanmelden voor één van de bijeenkomsten is mogelijk door het aanmeldformulier in te vullen. Als u zich aanmeldt ontvangt u gedetailleerde informatie over de bijeenkomst, het onderzoek en een routebeschrijving. U hoeft de bijeenkomst niet inhoudelijk voor te bereiden: er zal vooral gesproken worden over de ervaringen van u en de gemeenteraad waar u lid van bent.