Raadsleden & Veiligheid

Partners

Pas op bij werven raadsleden voor criminelen

26-05-2017

Politieke partijen moeten hun kandidaten voor de komende raadsverkiezingen meer buiten de eigen kring zoeken, aldus de Almeerse raadsgriffier Jan Dirk Pruim. Tegelijkertijd waarschuwt Commissaris van de Koning Clemens Cornielje (Gelderland) voor de groeiende interesse van criminelen in de lokale politiek.

Kwaliteit

Pruim pleit voor het beter betrekken van burgers bij de lokale politiek. Volgens Pruim is de vijver waar de partijen uit moeten vissen steeds kleiner door het dalende aantal leden, wat de kwaliteit van de raadsleden niet ten goede komt. "Als 2 % van de mensen lid is van een politieke partij, dan blijft er 98 % over waar wel potentieel zit en die ook best raadsleden zouden kunnen zijn", aldus Pruim in een vraaggesprek met Omroep Flevoland. Bovendien wordt het rekruteringsbeleid nu veel op jongeren gericht. Hoewel jongeren belangrijk zijn voor de raad, is het ook zo dat jongeren vaak gedrag kopiëren van de ouderen in de raad, aldus Pruim.

Meer tijd in de buurt

Liesbeth Spies, burgemeester in Alphen aan de Rijn en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, onderschrijft de mening van Pruim en vindt dat raadsleden minder tijd in de raadszaal en meer tijd in de buurt moeten doorbrengen. Zo wordt het volgens Spies ook gemakkelijker om goede kandidaten te vinden voor de lokale politiek. Dit zei ze in een gesprek bij BNR Nieuwsradio.

Infiltratie in de raad

Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland, waarschuwt dat de politiek waakzaam moet zijn voor de toetreding van criminelen in de gemeenteraad. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zouden criminelen meer invloed willen krijgen in de lokale politiek. Een voorbeeld hiervan zijn drugscriminelen die de Achterhoek vaak als basis gebruiken.

Cornielje waarschuwde tijdens zijn nieuwjaarstoespraak ook al voor de invloed van criminelen. “Er komen steeds meer stallen vrij. Criminelen proberen die te gebruiken. Behalve om drugs gaat het om mensenhandel en prostitutie. Het komt voor dat er nu al druk wordt uitgeoefend op bijvoorbeeld wethouders om in het bezit te komen van deze stallen. Dat hoor ik van burgemeesters en wethouders in de Achterhoek. Daarbij wordt op harde wijze op de persoon gespeeld.”