Raadsleden & Veiligheid

Partners

Bedreigd bestuurscommissielid pleit voor thema-avond Veiligheid

24-03-2017

Een PvdA bestuurscommissielid in Amsterdam Nieuw-West wil dat het stadsbestuur voor alle stadsdelen een thema-avond over veiligheid organiseert. Zij heeft daartoe een motie ingediend. Aanleiding waren verschillende bedreigingen en een poederbrief die zij afgelopen najaar ontving.

Niet voorbereid

Münire Manisa was als bestuurscommissielid nooit op dergelijke bedreigingen voorbereid. Zij had daarom ook geen idee wat wel en niet verstandig was om te doen. "Mijn eerste reactie was destijds een bericht op Facebook te plaatsen om steun in mijn omgeving te zoeken, maar dat moet je blijkbaar dus juist níet doen. Door ruchtbaarheid aan het incident te geven, is de kans groot dat je meer dreigementen aan je adres kan verwachten", vertelt zij in Het Parool.

Motie

Voor Amsterdamse gemeenteraadsleden die bedreigd worden bestaat er wel een compleet draaiboek. Zij weten precies wie hun contactpersoon is en van wie ze slachtofferhulp kunnen verwachten. Manisa tastte daarentegen volledig in het duister. Om te voorkomen dat andere bestuurscommissieleden in de toekomst hetzelfde overkomt, heeft zij vorige week woensdag een motie ingediend.
Naar aanleiding van deze motie, heeft stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud toegezegd de veiligheid van bestuurscommissieleden zo snel mogelijk met de burgemeester te bespreken. Het stadsbestuur is inmiddels al bezig met het opstellen van een protocol.