Raadsleden & Veiligheid

Partners

CCV-directeur: "Met de bedreiging van raadsleden wordt een grens overschreden"

04-07-2018

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) gaan zich samen inzetten voor de veiligheid van raadsleden. "Het CCV helpt raadsleden bewust te maken van het belang van veiligheid. Daarin is het CCV een waardevolle partner", aldus Henk Bouwmans, directeur van de vereniging, vandaag bij de ondertekening van samenwerkingscontract.


Vlnr: Henk Bouwmans, Mark den Boer en Patrick van den Brink.

De afgelopen raadsperiode waren de vereniging en het CCV voor het eerst kennispartners op het gebied van veiligheid. Dat is goed bevallen en daarom is de samenwerking nu verlengd. Het contract werd getekend door Mark den Boer, voorzitter van de vereniging en CCV-directeur Patrick van den Brink.

Volgens de CCV-directeur weten raadsleden niet altijd welke rol ze hebben bij het opstellen van het integraal veiligheidsbeleid. "Vaak denken ze dat de regie bij de burgemeester ligt maar dat is niet zo." Bouwmans hoopt dat zijn vereniging samen met het CCV onderzoek kan doen of die rol voor raadsleden duidelijker is geworden.

Bedreiging en intimidatie raadsleden

Een ander belangrijk onderwerp is ondermijning. Steeds vaker hebben raadsleden last van bedreiging en intimidatie. Van den Brink: "Raadsleden moeten signalen uit de samenleving in het gemeentehuis brengen. Als ze dat niet meer vrij kunnen doen omdat ze worden bedreigd, dan raakt dit de fundamenten van onze rechtsstaat."

Het CCV biedt raadsleden veel handvatten hoe ze met bedreiging en intimidatie om moeten gaan. Volgens Bouwmans is er bij gemeenteraden de cultuur dat je er niet mee te koop loopt en dat kan grote gevolgen hebben. "De raadsleden vinden dat het erbij hoort, maar ze kunnen hierdoor het debat niet meer in vrijheid voeren en zijn dus niet onafhankelijk."

Grijs gebied

De CCV-directeur vult aan: "Wij vinden niet dat het erbij hoort. Er zijn grenzen die niet overschreden mogen worden. En bij het bedreigen van raadsleden, bestuurders die simpelweg hun werk doen, wordt duidelijk een grens overschreden." Volgens Bouwmans is het een lastig onderwerp. "Iedereen beleeft bedreiging en intimidatie anders. Wat de een intimiderend vindt, zal de ander niet zo ervaren." Volgens Van den Brink hangt deze beleving ook af van de situatie. "Als het plaatsvindt in het gemeentehuis is het anders dan op een moment dat je met je kinderen op het voetbalveld staat."

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en het CCV zitten ook in het Netwerk Weerbaar Bestuur. Dit netwerk spant zich onder meer met trainingen en ondersteuning in voor een weerbaar bestuur waarbij burgemeesters, raadsleden en wethouders hun functie veilig en integer kunnen uitoefenen.