Raadsleden & Veiligheid

Partners

CCV-directeur: "We moeten een barrière maken voor mensen met slechte intenties"

05-02-2018

Criminelen of criminele bendes die via de gemeenteraad toegang willen krijgen tot de lokale politiek. Daar zijn al langer grote zorgen over. Want wie halen de lokale politieke partijen in huis bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart? "Screen je kandidaten en vraag door wanneer nieuwe mensen zich aanmelden bij jouw partij. Het is helaas zo dat niet iedereen die zich aanmeldt bij een partij, altijd het beste voor heeft", geeft CCV-directeur Patrick van den Brink als tip in het NOS Journaal.

Strafblad

Iedereen kan gemeenteraadslid worden, ook mensen met een strafblad. Eenmaal op de lijst van een politieke partij is het een kleine stap naar 4 jaar in de gemeenteraad. Burgemeesters en de minister van Binnenlandse Zaken stellen regelmatig dat iedereen die zich verkiesbaar stelt, moet worden gescreend.

Dat gebeurt in de praktijk niet tot nauwelijks. Hoe kan die screening dan toch realiteit worden? "Een politieke partij heeft daar een duidelijke eigen verantwoordelijkheid in. Juist lokale partijen zijn vatbaar voor criminele invloeden", aldus Van den Brink. "Wat we met z’n allen heel belangrijk vinden, is dat we de barrière om in de raad te komen als je geen goeie intenties hebt, zo groot mogelijk te maken."

Links

  • Bekijk het hele interview op de website van het NOS Journaal