Raadsleden & Veiligheid

Partners

Het CCV lanceert zelfscan persoonlijke veiligheid voor ambtsdragers

08-02-2018

Speciaal voor politieke ambtsdragers heeft het CCV de zelfscan persoonlijke veiligheid gelanceerd. Door het beantwoorden van 18 vragen in 4 categorieën kunnen politieke ambtsdragers nagaan wat ze kunnen doen om de kans om slachtoffer te worden van intimidatie en agressie te verkleinen.

Besluitvormingsprocessen

Burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere politieke ambtsdragers zijn bepalend voor democratische en integere besluitvormingsprocessen. Vanuit die rol moeten zij open in de samenleving kunnen staan, het politieke debat vrij kunnen voeren en publieke taken vrij van dwang en drang kunnen uitoefenen.

Agressie en geweld

Helaas blijkt uit de 'Monitor Integriteit en Veiligheid Openbaar Bestuur 2016' dat ruim een kwart van de politieke ambtsdragers slachtoffer is van agressie en geweld. Als politieke ambtsdragers zich bij het nemen van besluiten laten beïnvloeden door deze intimidatie, is dat een risico voor de integriteit, kwaliteit en continuïteit van het openbaar bestuur. Hierdoor kan het democratisch proces in gevaar komen.

Wat kunnen politieke ambtsdragers, los van de maatregelen van de overheid, zelf doen om hun veiligheid te vergroten? Dit ontdekken ze met de zelfscan persoonlijke veiligheid. De zelfscan bevat 18 vragen in 4 categorieën:

  • Veiligheid in en om de woning.
  • Veiligheid en gezin.
  • Veiligheid en digitale communicatie.
  • Veiligheid onderweg.

Zelfscan

Het invullen van de zelfscan kost ongeveer 5 minuten. Na het invullen van de vragen is het persoonlijke advies met veiligheidsmaatregelen direct te downloaden.