Raadsleden & Veiligheid

Partners

Hou als raad zicht op de politie-inzet binnen uw gemeente

11-04-2018

De gemeenteraad gaat niet per definitie over politie-inzet in de gemeente. De raad vindt echter wel dat zij op dit moment te weinig invloed hebben op het gebied van politie. Dit bleek uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Het CCV geeft in de bundel Focus op veiligheid advies aan raadsleden over het veiligheidsbeleid binnen de gemeente. De politie-inzet is hier een belangrijk onderdeel van.

Lokale driehoek

Onderwerpen met betrekking tot veiligheid en politie-inzet in gemeenten worden besproken in het driehoeksoverleg. Deze lokale driehoek bestaat uit de burgemeester, politiechef en officier van justitie. Hier wordt besproken hoe de politie haar capaciteiten kan inzetten in de gemeente. De burgemeester fungeert dus als tussenpersoon voor de politie en de raad. Bij de burgemeester kunnen belangrijke veiligheidsonderwerpen worden aangekaart voor overleg met de politie.

Vinger aan de pols

De raad heeft dus geen direct overleg of contact met de politie. Om een vinger aan de pols te kunnen houden over de politie-inzet binnen de gemeente kan de raad wel om informatie vragen bij de burgemeester. Dit kan bijvoorbeeld door een jaarlijkse bijeenkomst waarbij de politie wordt uitgenodigd om te vertellen over het afgelopen jaar en de plannen voor het komende jaar. Hier kan de raad de burgemeester en de politiechef gezamenlijk bevragen over de inzet.

Meer informatie

Via de burgemeester heeft de gemeenteraad dus invloed op de politie-inzet in de gemeente. Als u meer informatie wilt over de inzet van politie en hoe de raad daar grip op heeft kunt u Focus op veiligheid van het CCV raadplegen.