Raadsleden & Veiligheid

Partners

Avans Open College: Criminelen willen invloed op politiek

12-01-2018

Criminele beïnvloeding is aan de orde van de dag, want criminelen weten inmiddels dat invloed op de politiek vaak net zoveel oplevert als dreigen met wapens en geweld. Dat was woensdagavond de strekking van het Avans Open College.

Lector Emile Kolthoff in BN De Stem: "Ik heb lang gedacht dat het meeviel, maar ik ben geschrokken van wat ik in Brabant meemaak." Criminelen in de gemeenteraad zijn een bedreiging van onze rechtsorde, want raadsleden zitten dicht op gevoelige informatie en kunnen bijvoorbeeld invloed uitoefenen op het verlenen van vergunningen. Op die manier kunnen zij de onderwereld helpen.

Screening

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart, is het dan ook belangrijk om kandidaat-raadsleden te screenen, betogen Kolthoff en CCV-directeur Patrick van den Brink tijdens het Open College. Een belangrijk element bij de screening van potentiële raadsleden is openbaarheid.

Van den Brink benadrukt dat je hierbij niet de privacyregels moet overschrijden, maar dat er binnen de regels vaak meer mag dan je denkt. Je moet dan ook niet nalaten cruciale vragen te stellen en de antwoorden, waar nodig en toegestaan, te delen met anderen.

Screening is volgens Kolthoff geen garantie op succes, want doorgewinterde criminelen werken vaak met stromannen. Dat zijn meestal mensen waar op het eerste gezicht niet veel mee mis is. Ze staan buiten verdenking, maar lopen ondertussen aan het lijntje van de zware misdaad.

Expertteam

Het CCV en het lectoraat Ondermijning van Avans Hogeschool zijn een expertteam gestart om gemeenten te helpen om ondermijning van de lokale politiek te voorkomen. Meer weten? Neem contact op met CCV-directeur Patrick van den Brink.