Raadsleden & Veiligheid

Partners

NOS: Criminelen regelen zaakjes via gemeenteraad

13-03-2018

Lokale partijen doen te weinig om infiltratie door criminelen te voorkomen, zegt Emile Kolthoff, hoogleraar criminologie en lector ondermijning aan de hogeschool Avans. De partijen weten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen te weinig over hun aspirant-raadsleden en vooral over hun mogelijke beïnvloedbaarheid door criminelen. "Dat zou beter kunnen als de partijen meer werk maken van de screening van kandidaat-raadsleden", zegt Kolthoff.

Stromannen

Volgens hoogleraar Kolthoff is het makkelijker voor criminelen om een raadslid te beïnvloeden dan een wethouder, omdat die vaak veel beter zijn gescreend. "Nu de overheid bezig is om de georganiseerde criminaliteit harder aan te pakken, is het ook logisch dat de georganiseerde misdaad harder gaat terugdrukken. Nu zijn er dus meer criminele organisaties bezig om invloed via de raad te krijgen. Criminelen gaan dan niet zelf in de raad zitten, maar schuiven stromannen naar voren."

Gemeenten proberen zich te weren tegen deze vormen van ondermijning. Zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een brief aan alle burgemeesters gestuurd met de oproep om vooraf de kandidaten op de kieslijsten van de lokale politieke partijen te screenen.

Transparantie in Breda

Een gemeente waar ze de criminele beïnvloeding in de politiek al proberen tegen te gaan, is Breda. Daar laat de gemeente accountants de partijfinanciën van bijna alle partijen doorspitten en worden alle verklaringen omtrent het gedrag (vog's) van de gekozen raadsleden betaald. Breda is de eerste gemeente die dit doet. "Het helpt openheid te bieden richting de kiezers", zegt de Bredase burgemeester Paul Depla. "En ik vind het belangrijk dat de kiezers in Breda weten wat de achtergrond is van de kandidaten en van het geld."

Doorlichten van partijfinanciën lijkt Kolthoff een goed idee, maar dat zegt nog niets over de raadsleden, vindt hij. "Voor iedereen een vog aanvragen is vooral symboolpolitiek en kost nog geld ook", zegt hij. "Het zou effectiever zijn als partijen zelf aspirant-raadsleden goed en uitgebreid gaan ondervragen, hun socialemedia-activiteiten onderzoeken en bekijken wat hun familiebanden zijn."

Expertteam ondermijning

Het expertteam ondermijning helpt gemeenten om criminele infiltratie in de lokale politiek te voorkomen. In het expertteam werken het CCV en Avans Hogeschool samen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 levert het expertteam graag een bijdrage aan de weerbaarheid van de lokale politiek tegen ondermijning en georganiseerde criminaliteit. Meer weten over het expertteam? Neem contact op met CCV-directeur Patrick van den Brink voor meer informatie.