Raadsleden & Veiligheid

Partners

Lector Ondermijning Emile Kolthoff: "De onderwereld zit met z'n tengels aan de bovenwereld"

29-01-2018

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, neemt de aandacht voor criminelen die mogelijk infiltreren in de gemeenteraad toe. Emile Kolthoff, lector ondermijning aan de Avans Hogeschool, sprak over dit onderwerp in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant. "Politieke partijen moeten beter in de gaten hebben of hun kandidaten wel uit het goede hout zijn gesneden."

Stromannetjes

Volgens Kolthoff is het zeer goed denkbaar dat criminelen stromannetjes weten te plaatsen in de gemeenteraad. Kolthoff: "De gemeente faciliteert de georganiseerde misdaad. Een misdaadonderneming is net als een gewoon bedrijf. Voor de bedrijfsvoering is de bovenwereld nodig. Denk maar eens aan huisvesting en vergunningen. Soms heb je als crimineel een notaris of accountant nodig, maar soms dus ook de gemeente. Als raadslid heb je een belangrijke informatiepositie die een normale burger niet heeft."

Strafblad

Volgens Kolthoff hebben de boeven geen zin om zelf in de gemeenteraad te zitten. "Het is niet de captain van motorclub die zelf in de gemeenteraad gaat zitten. Daar zal ie geen zin in hebben, want daar moet je veel voor doen." Gemeenteraadsleden moeten veel informatie tot zich nemen, zoals de gemeentebegroting uitpluizen. Zelfs al wil een crimineel in de raad, hij maakt geen kans als hij een strafblad heeft."

Links