Raadsleden & Veiligheid

Partners

Ondermijning is dit jaar belangrijkste gemeentelijke veiligheidsthema

06-02-2019

Ondermijning is volgens ambtenaren Openbare Orde en Veiligheid (OOV) dit jaar binnen hun gemeenten het belangrijkste veiligheidsthema. Op de tweede plek staat zorg en veiligheid, gevolgd door woninginbraak, drugsbeleid en jeugdoverlast. Dit blijkt uit een recent gehouden enquête van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

De enquête is eind 2018 door ruim 80 OOV’ers van gemeenten uit heel Nederland ingevuld. In 2016 voerde het CCV een soortgelijk onderzoek uit. Toen zag de top 5 er als volgt uit: woninginbraken, jeugdoverlast, ondermijning, verwarde personen en georganiseerde criminaliteit. Een aantal thema’s is in 2019 dus nog steeds actueel, maar krijgt een andere prioriteit.

Subthema’s veiligheidsbeleid

Op het gebied van ondermijning worden hennepplantages, criminele motorbendes en witwassen als belangrijkste subthema’s genoemd. Onderwerpen waar zorg en veiligheid elkaar het meest raken zijn volgens de respondenten: personen met verward gedrag, woonoverlast en huiselijk geweld en kindermishandeling.

Samenwerking

Uit de enquête blijkt verder dat bijna de helft van de gemeenten de samenwerking met andere gemeenten zoekt bij het maken van een integraal veiligheidsplan (IVP). Dat toont de bereidheid om veiligheidsvraagstukken over de gemeentegrenzen heen aan te pakken.

CCV krijgt 7,5

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Het CCV ondersteunt hierbij en dat wordt gewaardeerd, zo blijkt uit de enquête: de respondenten geven de dienstverlening van het CCV een 7,5 en 96% zou het CCV aanbevelen bij anderen.

Samenvatting resultaten

Klik hier voor een samenvatting van de resultaten.