Raadsleden & Veiligheid

Partners

Een derde Gelderse raadsleden bedreigd

11-06-2019

Van alle gemeenteraadsleden in Gelderland is 32% wel eens bedreigd of heeft met agressie te maken gehad. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland onder bijna 400 raadsleden uit 51 Gelderse gemeenten. De vrouwelijke raadsleden zeggen daarbij vaker te zijn bedreigd of agressief te zijn benaderd (38%) dan hun mannelijke collega’s (29%).

Landelijk gemiddelde

Het percentage bedreigingen en agressie ligt in Gelderland hoger dan het landelijk gemiddelde. Uit een onderzoek uit 2018 in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bleek dat landelijk 28% van de raadsleden bedreigd, geïntimideerd of agressief benadert werd. In een eerder onderzoek uit 2016 van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) was dit landelijk nog 26%.

Verhoging gevangenisstraf

Minister Grapperhaus (Justitie) dient binnenkort een wetsvoorstel in om de maximale gevangenisstraf op bedreiging van raadsleden te verhogen van 2 naar 3 jaar.

  • Bronnen: NOS / Omroep Gelderland / Binnenlands Bestuur

Dossier

Benieuwd welke maatregelen je als raadslid zelf kunt nemen om je persoonlijke veiligheid te vergroten? Bekijk het dossier Agressie tegen raadsleden.