Raadsleden & Veiligheid

Partners

Koning brengt werkbezoek in kader van weerbaar bestuur en veiligheid

11-09-2019

Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander bracht dinsdag een werkbezoek aan de tweede bijeenkomst van het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur in de gemeente Ouder-Amstel. Het Ondersteuningsteam is onderdeel van het Netwerk Weerbaar Bestuur en bestaat uit vertrouwenspersonen, experts en ervaringsdeskundigen.

Steun

Zij geven politieke ambtsdragers, bestuurders en hun gezinnen die te maken hebben met agressie of ondermijning een steun in de rug en bieden een luisterend oor en persoonlijk advies. De koning sprak onder andere met Stefan Molleman en Michael de Man, adviseurs van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) over de woningscans die ze uitvoeren bij politieke ambtsdragers.

Gisteren kwam het Ondersteuningsteam in aanwezigheid van de koning voor de tweede keer bijeen. Hij sprak met deze groep over hoe politieke ambtsdragers zich mentaal en fysiek kunnen weren en hoe zij elkaar kunnen helpen, onder meer door het bespreekbaar maken van morele dilemma’s.

Veiligheid politieke ambtsdragers

Aan bod kwamen ook voorbeelden van instrumenten om weerbaarheid en veiligheid te vergroten. Zo laten steeds meer burgemeesters, wethouders en raadsleden de veiligheid van hun woning controleren door het CCV. “Ik heb de koning uitleg mogen geven over de werking van de scans en het belang van preventie om de bestuurlijke weerbaarheid van henzelf en het thuisfront te vergroten”, vertelt CCV-adviseur Stefan Molleman. Molleman en Michael de Man deelden met de Koning hun ervaringen.

Netwerk Weerbaar Bestuur

Een aanzienlijk deel van de burgemeesters, wethouders, raadsleden en Statenleden heeft te maken met agressie en geweld. Deze intimidatie zet de integriteit en veiligheid van politieke ambtsdragers onder druk. Daarom hebben ongeveer 30 partners uit de publieke sector, met steun van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid, in 2018 het Netwerk Weerbaar Bestuur opgericht.

Partners zijn onder meer het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de Wethoudersvereniging, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), politieke partijen, de Rijksrecherche en het Instituut voor Psychotrauma. Ook CCV-directeur Patrick van den Brink zet zijn ervaring en expertise in binnen het Netwerk Weerbaar Bestuur en het Ondersteuningsteam.

Woningscan voor politieke ambtsdragers

Tijdens de woningscan brengt een veiligheidsadviseur van het CCV de veiligheidsrisico’s in en rond de woning in kaart en geeft persoonlijke adviezen. Het gaat niet alleen om bouwkundige maatregelen, maar ook om het gedrag van de bewoners. De scan maakt politieke ambtsdragers bewust wat ze zelf kunnen doen om de eigen veiligheid te verbeteren. Er is ook een zelfscan beschikbaar.

Bron:

  • RVD
  • Foto’s: Netwerk Weerbaar Bestuur.