Raadsleden & Veiligheid

Partners

Voorstel VVD: controleer bankrekening van raadsleden

12-09-2019

De VVD wil de bankrekeningen van gemeenteraadsleden gaan controleren op witwaspraktijken en banden met de onderwereld. Voor bijvoorbeeld ministers, Kamerleden en rechters geldt deze verplichting al.

Strenger

VVD-Kamerlid Roald van der Linde stelde bij BNR Nieuwsradio dat banken de bankrekeningen van raadsleden moet controleren. Op dit moment moeten raadsleden al aangeven bij hun banken dat zij of familieleden actief zijn in de politiek. Het Kamerlid stelt dat dit nog strenger moet gebeuren omdat aan de achterkant van de drugsproblematiek een hele industrie zit waar mensen geld proberen wit te wassen.

Verdachtenbankje

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ziet de maatregel als een buiten proportionele actie. Voorzitter Bahreddine Belhaj stelt dat de kracht van het lokaal bestuur is dat het een lekenbestuur is. "Het zijn mensen die vanuit hun dagelijke werkzaamheden midden in de lokale samenleving staan. Het controleren van hun bankrekeningen betekent ook dat de rekeningen gecontroleerd wordt van ondernemers of mensen die dagelijks in loondienst werken. Volgens Belhaj zet het voorstel van de VVD ruim 8500 raadsleden in het verdachtenbankje."

Niet-integere raadsleden aanpakken

Bahreddine Belhaj beaamt dat het van belang is om niet-integere raadsleden aan te pakken, maar geeft aan dat hiervoor ruim 8500 raadsleden screenen buiten de perken gaat. Bovendien stelt hij dat er op dit moment al veel aandacht en wettelijke middelen zijn om misstanden aan te pakken. Bij vermoeden van integriteitsschendingen kan er naar de burgemeester gestapt worden of kan er een onderzoek gestart worden.

Daarnaast is er een Netwerk Weerbaar Bestuur waar raadsleden (vertrouwelijk) terecht kunnen met hun vragen en vermoedens. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft een speciaal telefoonnummer (070-3738119) waar raadsleden met hun integriteitsvragen of zorgen omtrent agressie en intimidatie terecht kunnen.