Raadsleden & Veiligheid

Partners

Speciaal telefoonnummer voor meldingen agressie, bedreigingen en intimidatie

21-06-2019

Er is voor raasdleden een speciaal telefoonnummer geopend voor meldingen over agressie, bedreigingen en intimidatie. Het telefoonnummer (070-373 8119) is in het leven geroepen vanuit het Netwerk Weerbaar Bestuur om raadsleden een vertrouwelijk meldpunt voor dit soort kwesties te bieden.

Gelderse raadsleden

Ruim een week geleden meldde Omroep Gelderland dat een derde van alle Gelderse raadsleden is bedreigd of met agressie heeft te maken. Hiermee scoort Gelderland hoger dan het landelijk gemiddelde gemeten in 2018 door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze kwamen uit op een percentage van 28 procent van alle raadsleden.

Verder volgt uit het onderzoek dat slechts zeven procent van de bedreigde raadsleden aangifte doet bij de politie. Veelal wordt het intern of met de burgemeester besproken, maar verdere stappen ontbreken vaak.

Recente voorbeelden uit Gelderland zijn een raadslid uit Nijmegen die achterna werd gezeten door een boze burger met een stuk hout en een raadslid uit Zevenaar die een vuurwerkbom in zijn tuin gegooid kreeg.

Meldpunt agressie, bedreigingen en intimidatie

  • Het meldpunt is te bereiken via 070-3738119 (ook buiten kantoortijden bereikbaar).