Raadsleden & Veiligheid

Partners

RTL Nieuws brengt criminaliteit in gemeenten in kaart

23-12-2019

RTL Nieuws heeft voor alle woonplaatsen in Nederland de criminaliteit in kaart gebracht. Op basis van politiecijfers is gekeken naar 16 veelvoorkomende delicten die het gevoel van veiligheid in de straat kunnen beïnvloeden.

Wapen- en drugshandel

Van fietsendiefstal tot moord en doodslag en van woninginbraak tot wapenhandel. In bijna 700 dorpen en steden zag de politie in de eerste 9 maanden van dit jaar al meer wapen- of drugshandel dan in heel vorig jaar.

De criminaliteitscijfers van de politie laten al jaren een dalende trend zien. Ook voor 2019 wordt een daling verwacht, maar dat geldt dus niet voor zaken als drugs- en wapenhandel. Voor die misdrijven wordt juist een toename voorzien.

Meer politieaandacht

Volgens criminoloog Jasper van der Kemp van Vrije Universiteit is die toename voor een deel toe te schrijven aan meer politieaandacht. Wat lang aan de aandacht ontsnapte wordt nu meer en meer zichtbaar. "Het is bijna altijd een vorm van georganiseerde misdaad. Dat maakt het serieus. Het zijn delicten die pas in beeld komen als de politie ze heeft gevonden. De burger doet hier geen aangifte van."

Voor de weergave zijn cijfers van 2016, 2017, 2018 en de eerste 9 maanden van 2019 gebruikt. De gegevens voor de laatste 3 maanden van 2019 zijn nog niet beschikbaar. Daarom is hiervoor een prognose gemaakt.

Links

Kijk voor meer informatie op de website rtlnieuws.nl