Raadsleden & Veiligheid

Partners

Veel burgemeesters en wethouders willen woningscan

25-01-2019

Al zo’n 250 burgemeesters en wethouders hebben bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) een veiligheidsscan voor hun woning aangevraagd. Dit is sinds half oktober 2018 mogelijk.

Aantal thema’s

Stefan Molleman is één van de CCV-adviseurs die de woningscans uitvoert. Wat houdt de woningscan in? “Hierbij letten we op een aantal thema’s die van belang zijn als het gaat om veiligheid. Aan bod komt het bouwkundige gedeelte, zoals de sloten. Maar we kijken ook naar cybersecurity en hoe een burgemeester of wethouder omgaat met social media. Wat plaats je wel en wat plaats je niet.” Daarnaast vraagt de adviseur hoe de politieke ambtsdragers omgaan met bezoekers en voor wie ze wel en voor wie ze niet de deur open doen én of ze identificatie/ legitimatie vragen.

Verhaal halen

De eerste burgemeester bij wie de scan op de woning werd uitgevoerd was Liesbeth Spies. “Mensen weten in toenemende mate waar de burgemeester woont. Soms komen ze langs omdat ze boos zijn en denken hier verhaal te kunnen halen”, vertelt de burgemeester van Alphen aan den Rijn. Dit was voor haar de reden de preventieve scan te laten uitvoeren.

Netwerk Weerbaar Bestuur

De woningscan vond ze erg nuttig. Spies hoort als voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) dat collega’s in toenemende mate te maken krijgen met agressie en geweld. Samen met andere beroepsverenigingen stelde het NGB dit vorig jaar opnieuw aan de kaak bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Die laat als onderdeel van de acties vanuit het Netwerk Weerbaar Bestuur de woningscans nu uitvoeren door het CCV. Het netwerk spant zich onder meer in met trainingen en ondersteuning voor een weerbaar bestuur, waarbij burgemeesters, raadsleden en wethouders hun functie veilig en integer kunnen uitoefenen.

Meer weten

Geïnteresseerd in de gratis woningscan voor burgemeesters en wethouders? Neem direct contact op met het CCV, secretariaat Lokale Projecten, telefoon: 030 751 67 99l. Ga voor meer informatie naar het CCV-dossier Veiligheid Politieke Ambtsdragers.

Uitgebreid interview

Vrijdag 1 februari verschijnt in het Burgemeestersblad (nummer 91) van het NGB en op de website van het CCV een uitgebreid interview met Liesbeth Spies over de veiligheidsscan voor politieke amtsdragers.