Raadsleden & Veiligheid

Partners

Senioren voorlichten over veiligheid thuis

10-06-2019

Inbraak, woningovervallen, babbeltrucs of online fraude: het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft verschillende middelen beschikbaar gesteld om ouderen te informeren over onveilige situaties. In het webdossier Senioren en Veiligheid zijn de materialen voor gemeenten gebundeld.

Vaker onveilig

Steeds meer mensen wonen langer thuis. Van de senioren tussen de 85 en 89 jaar woont 75 procent nog zelfstandig. In de leeftijd van 90 tot 95 jaar gaat het om zo’n 60 procent. Ouderen voelen zich vaker onveilig in en om het huis in vergelijking met andere bewoners, aldus het CCV.

Webdossier Senioren en Veiligheid

Het CCV heeft een breed scala aan middelen die je als gemeente kunt inzetten om senioren te informeren en weerbaarder te maken in onveilige situaties. In het webdossier Senioren en Veiligheid staan bijvoorbeeld folders, brochures en voorlichtingsfilmpjes.

Net als een stappenplan voor een voorlichtingsbijeenkomst en een digitale training. Met daarin adviezen hoe je je kunt weren tegen inbraak en woningoverval. Of tips over hoe om te gaan met onbekenden aan de deur en hoe je samen een wijk veilig houdt, bijvoorbeeld met behulp van een buurtpreventieteam. In het overzicht seniorenhuis zijn alle middelen gebundeld. Er is een versie voor gemeenten en een versie om uit te delen.

360-gradenvideo

In de database High impact crimes staan maatregelen die gemeenten samen met het Openbaar Ministerie en de politie het afgelopen jaar namen in de strijd tegen criminaliteit. Denk aan campagnes en communicatiemiddelen. Zo werd samen met een seniorenorganisatie een 360-gradenvideo over babbeltrucs gemaakt. Ook staat in het dossier een voorbeeld van een ‘besmettingsbrief’ die de gemeente Langendijk verspreidt na woninginbraak en wordt het nut van een BuurTent uit de doeken gedaan.