Raadsleden & Veiligheid

Partners

Ondersteuningsteam ook voor raadsleden

01-12-2020

Raadsleden die te maken krijgen met agressie of intimidatie kunnen altijd terecht bij het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Dit team kan advies, nazorg en een luisterend oor bieden. Letty Demmers vertelde in gesprek met NOS Radio 1 Journaal hoe het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur te werk gaat.

Onacceptabel

Agressie en intimidatie tegenover raadsleden is onacceptabel. Om raadsleden die hiermee te maken krijgen te ondersteunen is het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur opgericht. Deze samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Wethoudersvereniging en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters biedt zowel lokale bestuurders als volksvertegenwoordigers ondersteuning wanneer zij te maken krijgen met agressie.

Interview

Letty Demmers, voormalig burgemeester en betrokken bij het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur, lichtte in het NOS Radio 1 Journaal toe hoe het Ondersteuningsteam te werk gaat, bijvoorbeeld in de casus rond de burgemeester van Woensdrecht die werd opgeschrikt door een vuurwerkbom die bevestigd was aan zijn voordeur.

Regioambassadeurs

De vertrouwenspersonen van het Ondersteuningsteam geven advies, maar bieden ook een luisterend oor . Daarnaast zijn er door het gehele land regioambassadeurs. Deze ambassadeurs hebben veel ervaring in de lokale politiek, bijvoorbeeld als raadslid. Zij kennen het politieke speelveld waarbinnen raadsleden opereren en kunnen hen dus ook van gericht advies en een luisterend oor voorzien.

Contact

Raadsleden die te maken krijgen met agressie en intimidatie kunnen 24/7 contact opnemen met het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Het Ondersteuningsteam is telefonisch bereikbaar op 070-373 8314.