Raadsleden & Veiligheid

Partners

Meerderheid burgemeesters wil landelijk messenverbod voor jongeren

02-11-2020

Ruim 70% van de burgemeesters pleit voor een landelijk messenverbod voor jongeren. Ze zijn bezorgd over het toenemend aantal steekincidenten onder jongeren. Dit blijkt uit een peiling van de NOS onder alle burgemeesters. 194 van hen deden hieraan mee.

Veel burgemeesters zijn voor een verbod op het dragen van een mes, het verkopen van messen aan jongeren of allebei. Sommige burgemeesters hebben in hun eigen gemeente al een verbod ingesteld, maar ze vinden het duidelijker om in het hele land 1 lijn te trekken.

In beslag nemen messen

Het dragen van steekwapens zoals vlindermessen en stiletto's is al bij wet verboden. Het op straat bij je dragen van een mes korter dan 28 centimeter mag wel. De politie kan zo’n mes overigens wel in beslag nemen als het duidelijk bedoeld is om letsel aan personen toe te brengen en niet om bijvoorbeeld een appel te schillen.

Verbod gevaarlijke voorwerpen

Ruim de helft van de burgemeesters zegt tegen NOS zich zorgen te maken over de situatie onder de jongeren in hun gemeente. Onder andere de burgemeesters van de gemeenten Nissewaard en Ridderkerk vroegen minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid eerder al om een landelijk verbod op messen voor jongeren, na steekincidenten in hun gemeente.

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad is ook in gesprek met deze minister. Hij verbood onlangs in heel Zaanstad om gevaarlijke voorwerpen, zoals messen en slagwapens, bij je te dragen. “Wapens en geweld moeten onze gemeente uit”, zo stelde Hamming. Door het verbod kan in de hele gemeente handhavend worden opgetreden tegen het bij je dragen van gevaarlijke voorwerpen die niet vallen onder de Wet Wapens en Munitie. Bij overtreding neemt de politie het voorwerp in beslag en volgt een boete van €2.500. De burgemeester van Zaanstad wil dat ook de verkoop van messen aan jongeren wordt verboden.

Minister Grapperhaus liet eerder dit jaar weten niets te zien in het uitbreiden van de lijst met verboden messen. Hij zei toen een oplossing te zien in meer gedragsmaatregelen en preventief fouilleren. Na de gesprekken met de bezorgde burgemeesters kijkt hij opnieuw of de huidige wetgeving voldoende is.

Meer lezen?

In het dossier Geweld van het Centrum voor Criminaliteitspreventien en Veiligheid vind je meer informatie over de lokale aanpak van geweld.