Raadsleden & Veiligheid

Partners

‘Raadsleden zichtbaar maken in Covid-wet’

08-09-2020

"Volksvertegenwoordigingen moeten weer zichtbaar worden en hun rol pakken," dat zei Geerten Boogaard, hoogleraar decentrale overheden tijdens de hoorzitting over de covidwet. De Tweede Kamer sprak op 4 september met wetenschappers, bestuurders en juristen over het wetsvoorstel over de bestuurlijke bevoegdheden door de uitbraak van corona.

‘Niet wennen aan een uitzondering’

Hoogleraar Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht bij de Universiteit Leiden, beantwoorde vragen van Kamerleden die toelichting vroegen op zijn schriftelijk ingediende reactie. Voermans vindt dat het wetvoorstel nog steeds tekort schiet nadat een eerder voorstel op veel kritiek van de Raad van State kwam te staan. Volgens Voermans ‘moet er een wet moet komen, maar niet deze wet'.

Het wetsvoorstel regelt de bevoegdheden van bestuurders op lokaal niveau en de ministers tijdens een crisisperiode, zoals na de covid-19-uitbraak. "We moeten niet wennen aan de uitzonderingssituatie," aldus de Leidse hoogleraar Boogaard: "De vraag is of het nog gerechtvaardigd om zo lang af te wijken van wat normaal is."

Meer informatie

Kijk de hoorzitting van 4 september in zijn geheel terug via de site van de Tweede Kamer.