Raadsleden & Veiligheid

Partners

Raad mag digitaal vergaderen en besluiten tot 1 januari 2021

09-10-2020

De gemeenteraad mag ook in november en december van dit jaar wettelijk toegestaan digitaal vergaderen en besluiten. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de zogeheten Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming is verlengd tot 1 januari 2021, vanwege de oplopende besmettingscijfers met corona.

De verlenging van de tijdelijke wet maakt het mogelijk dat gemeenteraden hun begrotingsvergaderingen ook wettelijk toegestaan online mogen houden. Tevens mogen alle besluiten die samenhangen met de begroting voor het nieuwe jaar in een online vergadering worden genomen.

Vergaderzaal

Gemeenteraden mogen volgens de gemeentewet alleen vergaderen wanneer de raadsleden bijeenkomen in een vergaderzaal waar zij elkaar fysiek kunnen ontmoeten, spreken en zien. Door de uitbraak van het coronavirus, afgelopen maart, dreigde gemeenteraden door dit wettelijk voorschrift geen mogelijkheid te hebben om te overleggen en te besluiten. Op initiatief van de Vereniging van Griffiers en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming er gekomen. Daardoor mogen gemeenteraden ook wettelijk toegestaan online vergaderen en besluiten.

Verlenging

De tijdelijke wet gold aanvankelijk tot 1 september 2020 en is daarna verlengd tot 1 november 2020. Een nieuwe verlenging met twee maanden extra is volgens de minister nodig omdat er niet alleen sprake is van oplopende besmettingscijfers met corona, maar ook dat in de meeste veiligheidsregio’s de gezondheidssituaties zorgelijk of ernstig zijn. “Het ligt in de rede dat meer digitaal vergaderd zal gaan worden”, aldus de minister in de brief aan de Tweede Kamer.

Downloads