Raadsleden & Veiligheid

Partners

Democratie in Actie: overzicht tools en training raadsleden

31-08-2020

Als raadslid wilt u scherp zijn. U wilt dat in uw gemeente zaken écht in beweging komen. Zoals de jeugdzorg optimaliseren, goed debatteren en inspirerend spreken in het openbaar. Om raadsleden hierbij te helpen, biedt Democratie in Actie instrumenten en ondersteuning.

Interactieve PDF 'Voor een krachtige raad'

Democratie in Actie stelde een compleet overzicht samen van instrumenten en hulpbronnen van een gemeenteraad. In de interactieve PDF 'Voor een krachtige raad' staat welke dat zijn en hoe u die als raadslid het beste kunt benutten.

Training 'Aan de slag met het raadsinstrumentarium'

Het overzicht van instrumenten en hulpbronnen is prachtig, maar hoe maken die u nu daadkrachtiger in uw werk? De training 'Aan de slag met het instrumentarium en hulpbronnen van de raad' verdiept uw kennis en vaardigheden. U krijgt een presentatie van het overzicht, een leuke casus om mee te oefenen en kunt meedoen aan een rollenspel. Na afloop bespreekt u wat u heeft geleerd. U neemt daarvan de lessen mee in de praktijk van uw eigen gemeenteraad.

Het pakket bestaat verder uit een begeleidershandleiding waarmee u zelf een training kunt organiseren. Wilt u dit goed doen, dan moet u daar minimaal zo’n anderhalf uur voor uittrekken. Het ideale aantal deelnemers ligt tussen de vijf en acht mensen.

Begeleiding voor het rollenspel

Democratie in Actie raadt aan het rollenspel onder begeleiding uit te voeren en biedt die gratis aan. Wilt u hiervan gebruik maken? Stuur dan een mail naar: diaservicepunt@vng.nl.