Raadsleden & Veiligheid

Partners

Boa's in Utrecht mogen boetes uitschrijven aan fietsers

05-02-2021

Boa's van de gemeente Utrecht mogen binnenkort boetes uitdelen aan fietsers die zich niet aan de verkeersregels houden. De handhaving door boa’s op rijdend fietsverkeer is een landelijke proef.

Verkeersveilig gedrag

De boa’s gaan vanaf maandag 8 februari handhaven op rijdend fietsverkeer. Zij gaan controleren op rijden door groen licht, niet bellen en appen op de fiets en fietslamp aan als het donker is. De inzet van de boa’s zorgt voor extra inzet – naast de inzet van de politie – om verkeersveilig gedrag van fietsers te verbeteren.

Speciale aandacht

De handhavers gaan controleren in de hele stad Utrecht. Daarbij hebben zij speciale aandacht voor de drukke kruispunten in de stad waar veel fietsers komen. De handhavers kunnen een boete geven als dat nodig is. De gemeente zet ook posters en sociale media in om fietsers bewust te maken van veilig fietsgedrag.

Landelijke proef

De handhaving door de Utrechtse boa’s op rijdend fietsverkeer is een landelijke proef. Aanleiding is een aangenomen motie in de Tweede Kamer om te kijken of boa’s meer bevoegdheden kunnen krijgen. De proef duurt een half jaar. De gemeente werkt hierbij samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het Openbaar Ministerie.