Raadsleden & Veiligheid

Partners

Wet MBVEO ook voor aanpak ernstige en herhaalde overlast in wijken

07-05-2021

Veel gemeenten zijn nog onvoldoende bekend met de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO) en de mogelijkheden van deze wet. Dat blijkt uit de tweede evaluatie van de wet.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) lanceerde naar aanleiding van de evaluatie een geheel vernieuwd online dossier om gemeenten te ondersteunen.

Meer dan 'voetbalwet'

CCV-adviseur Katja Steverink: 'De wet staat bekend als de voetbalwet, maar is ook bedoeld voor de aanpak van (ernstige en) herhaalde overlast in wijken.' Te denken valt aan overlastgevende jongeren, geluidsoverlast, openbare geweldpleging, openbare dronkenschap of drugsgebruik op straat. Ook zijn de bevoegdheden in te zetten bij strafbare vormen van overlast, zoals bij mishandeling of bedreiging.

Vernieuwd dossier

Het vernieuwde CCV-dossier biedt overzichtelijke en uitgebreide informatie over de maatregelen die gemeenten, het OM en de rechterlijke macht kunnen inzetten. De rollen van de KNVB, betaald voetbalorganisaties en de politie komen ook aan bod. Nieuw is een database om jurisprudentie te vinden die past bij situaties waar professionals regelmatig mee te maken hebben. Het dossier, ontwikkeld samen met de Rijkuniversiteit Groningen en de input van verschillende professionals, wordt nog verder uitgebouwd.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het vernieuwde dossier en de tweede evaluatie van de Wet MBVEO op de website van het CCV.