Raadsleden & Veiligheid

Partners

Win gratis inleiding over agressie tegen raadsleden door CCV-directeur Patrick van den Brink

20-04-2021

Deelnemers aan de Dag voor de Raad (9 april 2021) maken nog een week kans op een gratis CCV- inleiding over agressie tegen raadsleden. Deze inleiding wordt verzorgd door CCV-directeur Patrick van den Brink, voormalig burgemeester van de gemeente IJsselstein en onder meer lid van het Ondersteuningsteam (OT) Weerbaar Bestuur.

Regelmatig worden burgemeesters, wethouders en raadsleden geconfronteerd met agressie, geweld, intimidatie en bedreigingen. Een derde van de raadsleden in Nederland heeft hier wel eens mee te maken gehad.

Toename van agressie en geweld

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is er een duidelijke trend zichtbaar in de toename van agressie en geweld tegenover raadsleden sinds 2014. Naast een toename in geweld en agressie tegen zichzelf, zien raadsleden ook in toenemende mate agressie en geweld tegenover collega-raadsleden.

Inmiddels is de helft van de politieke ambtsdragers in het afgelopen jaar getuige geweest van een vorm van agressie of geweld tegenover een collega. Vooral op het gebied van verbaal geweld is er een stijging te zien ten opzichte van voorgaande jaren.

Inleiding Patrick van den Brink

Wat kan uw raad doen om te werken aan weerbaarheid tegen agressie, geweld, intimidatie en bedreiging? Waar trekt u de grens en hoe gaat u hierover in gesprek met uw collega-raadsleden? CCV-directeur Patrick van den Brink neemt u mee in zijn verhaal aan de hand van zijn eigen praktijkervaringen. Meerdere voorbeelden uit het land komen aan bod en Patrick bespreekt met u een aantal handvatten.

Digitale goodiebag

Deelnemers aan de Dag voor de Raad ontvingen na afloop een digitale goodiebag. Hierin zat onder meer het aanbod van het CCV om deel te nemen aan een gratis startbijeenkomst Integraal VeiligheidsPlan (IVP) en de mogelijkheid om een gratis inleiding over agressie tegen raadsleden te winnen. Bent u aanwezig geweest op 9 april, vergeet dan niet om gebruik te maken van dit aanbod!

Uit de inzendingen kiest het CCV twee winnaars. Vervolgens zal een geschikte datum worden gekozen. De inzendingstermijn sluit op maandag 27 april 2021, dus wacht niet te lang!