Raadsleden & Veiligheid

Partners

Omgevingswet zet gemeenteraad voor het blok

23-09-2021

Het is niet fair om de pas net aangetreden raadsleden volgend jaar zomer op te zadelen met de invoering van de Omgevingswet. Daarom moet die wet opnieuw met een half jaar tot een jaar worden uitgesteld, vindt Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Gigantische consequenties

De timing voor het invoeren van de Omgevingswet is volgens Belhaj ongelukkig. “Je hebt ofwel een raad die door zware ingrijpende besluiten te nemen over haar termijn heen gaat regeren. Of je zit met een nieuwe en onervaren raad die niet kan overzien wat voor besluiten ze neemt. Daar zitten gigantische consequenties aan vast voor de komende tien jaar. Dit is niet het proces wat we zouden moeten willen.”

‘Erg ingewikkelde wet’

Nieuwe raadsleden worden volgens de voorzitter geconfronteerd met een erg ingewikkelde wet. “De Omgevingswet is zeer complex. Het is een constructie met oneindig veel dominostenen. Als je er een omgooit, kunnen er meer stenen omgaan. Er is een effect op planvorming, op milieuaspecten zoals geluid en zo ga zo maar door. Dus je moet als raadslid heel goed snappen wat de implicaties van deze nieuwe wet kunnen zijn.”

Meer lezen

Lees het hele interview met Bahreddine Belhaj op gemeente.nu (online platform voor de lokale overheid)