Raadsleden & Veiligheid

Partners

  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl

Raadslid als luis in de pels

11-03-2013

Is het leuk om raadslid te zijn? Berrie van der Heide, VVD-raadslid in Scherpenzeel vindt van wel. In een column op de website van de lokale VVD afdeling beschrijft hij hoe je als raadslid daadwerkelijk invloed kunt uitoefenen. Als voorbeeld noemt hij zijn kritiek op de rekenformule om het aantal wijkagenten per gemeente te bepalen.

Bekaaid

Het uitgangspunt bij deze rekenformule is één wijkagent per 5000 inwoners. De VVD-fractie vindt dat Scherpenzeel er zo erg bekaaid afkomt, doordat de gemeente net geen 10.000 inwoners telt. “Kleine gemeentes worden dan fors benadeeld”, stelt Van der Heide.

Op dat punt kreeg hij bijstand van andere fracties en zegde de burgemeester toe dat zij dit zou aankaarten in haar periodieke gesprek met de politieleiding. De VVD-fractie nam daarop echter geen afwachtende houding aan, maar zocht uit hoe het nu, sinds de komst van de landelijke politie, precies zit met de verdeling van het aantal wijkagenten per gemeente.

Uurtje googelen

“Een uurtje googelen en je weet meer!”, stelt het VVD-raadslid. “Wat zegt de Politiewet? De regionale eenheid van de politie waaronder Scherpenzeel valt, hoort in een beleidsplan vast te leggen hoe de sterkte van de politie in die regionale eenheid is verdeeld over de gemeentes. De norm is ten minste één wijkagent per 5.000 inwoners. Dat regionale beleidsplan moet éérst aan de gemeenteraad worden voorgelegd!”

Dit bleek dit in Scherpenzeel nog niet gebeurd te zijn. De griffie zou dit navragen bij de burgemeester en secretaris. Van der Heide: “Sindsdien blijft het stil. Ik begin sterk het vermoeden te krijgen dat wij binnenkort als raad nog iets mogen zeggen over het feit dat er tot nu toe maar één gebiedsagent voor ons is ingeruimd…”

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.