Raadsleden & Veiligheid

Partners

  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl

Wetsvoorstel vermindering raadsleden in Tweede Kamer

14-02-2013

VVD, PvdA, 50PLUS en wellicht de PVV steunen het initiatief wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) om het aantal raadsleden terug te brengen tot het niveau van vóór de invoering van de dualisering in 2002. Daarmee heeft het wetsvoorstel een meerderheid in de Tweede Kamer.

Professionalisering

De VNG is voorstander van het wetsvoorstel, maar wil wel dat de opbrengst gebruikt wordt voor de professionalisering van raadsleden. De VNG vindt dat het terugbrengen van het aantal raadsleden tot maximaal de dualiseringscorrectie een redelijk voorstel is.

Beschikbare budget

Ook de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Raadslid.nu is het hiermee eens. Randvoorwaarde voor de VNG en Raadslid.nu is en was dat het totaal beschikbare budget gelijk blijft, zodat de raadsleden kunnen professionaliseren. De besparing moet volledig geïnvesteerd worden in de opleiding en ondersteuning en facilitering van raadsleden.

Investeringen in de kwaliteit

Een vermindering van de kwantiteit (het aantal raadsleden) dient hand in hand te gaan met investeringen in de kwaliteit van raadsleden. De kwaliteit moet navenant stijgen omdat de hoeveelheid taken voor de raad toeneemt. Als de hoeveelheid werk dan ook nog verricht moet worden door minder mensen, is een forse investering in de kwaliteit volgens deze organisaties een voor de hand liggende eis.

Extra belangrijk

Dat wil uiteraard niet zeggen dat de kwaliteit van raadsleden nu tekortschiet, maar het kwaliteitsaspect wordt met minder raadsleden extra belangrijk. Het vergt ook op rijksniveau investeringen om dat mogelijk te maken. Op donderdag 14 februari heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel aangenomen.

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.