Raadsleden & Veiligheid

Partners

  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl

Gemeenteraad Utrecht evalueert de aanpak mensenhandel

15-03-2013

De Utrechtse gemeenteraad liet zich deze week voorlichten over de aanpak van mensenhandel. Vera Huijgens, projectleider prostitutiebeleid bij het CCV sprak tijdens deze raadsinformatieavond vol lof over de Utrechtse aanpak. “Utrecht ligt met een paar andere gemeentes voorop als het gaat om de aanpak van mensenhandel.”

Een dappere stap

De gemeente Utrecht heeft niet gewacht op aanname van het wetsvoorstel Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche, maar is zelf al met een aantal maatregelen aan de slag gegaan. “Een dappere stap”, vindt Huijgens. De registratieplicht voor prostituees, de maximale werktijd en het extra toezicht in Utrecht bieden meer zicht op de mensenhandel. Tegelijkertijd worden de mogelijkheden voor lichamelijke zorg en psychische hulpverlening voor prostituees hiermee vergroot, aldus de CCV-projectleider.

Zij benadrukte wel dat de bestrijding van mensenhandel een traject is van de lange adem. “De aanpak moet verder doorontwikkeld worden, we zijn nog maar net begonnen.”

Hulpverleners positief

Ook de hulpverleners spraken zicht tijdens de raadsinformatieavond positief uit over de aanpak van de mensenhandel in Utrecht. SP-gemeenteraadslid Michel Eggermont drong aan op de aanpak van de pooiers. Een agent van de unit Mensenhandel legde uit dat dat vooral een kwestie is van signalen 'stapelen' door verschillende partijen. "Op basis daarvan beslissen we op een gegeven moment om een zaak te beginnen tegen een pooier."

De Utrechtse gemeenteraad bespreekt de evaluatie van de aanpak van de mensenhandel tijdens de vergadering van de commissie Mens & Samenleving op dinsdag 19 maart.

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.