Raadsleden & Veiligheid

Partners

  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl

CDA Deventer wil meer budget voor alcoholcontrole jongeren

15-10-2013

Het CDA gemeente Deventer wil dat de gemeente geld vrijmaakt om alcohol-leeftijdscontrole bij jongeren uit te voeren. Op 1 januari 2014 wordt de leeftijdsgrens voor alcoholbezit verhoogd van 16 naar 18 jaar en is is de gemeente verantwoordelijk voor de controle.

Integrale aanpak

Het CDA vindt controles hard nodig. "Zeker bij de invoering van zo’n nieuwe regel. Het moet voor iedereen direct duidelijk zijn dat het vanaf 1 januari afgelopen is met de verkoop van drank aan jongeren onder de 18." Ook de professionals (politie, toezicht, Tactus verslavingszorg en jongerenwerk) adviseren volgens het CDA een integrale aanpak op overmatig drank- én drugsgebruik door jongeren waarbij wordt ingezet op zowel preventie als controle.

'Onbegrijpelijk en ook bijzonder onhandig'

Het College zegt echter geen geld te hebben voor controles. Sterker nog: in de plannen staat dat er nauwelijks gecontroleerd zal worden, zo stelt de CDA-fractie. “Dat is onbegrijpelijk en ook bijzonder onhandig. Regels die niet gecontroleerd worden werken meestal slecht. Wel wil het College alle ondernemers en instellingen die het betreft in de eerste helft van 2014 voor lichten en begeleiden bij de invoering van de leeftijdscontroles. Dat is vreemd, omdat ondernemers nu ook al moeten controleren op drankgebruik onder de 16. De controles blijven met een verhoging naar 18 jaar in essentie dezelfde.”

Voorstel

“Het CDA vindt goede en gedegen controles nodig zijn, omdat het hier gaat om onze kinderen. Daarnaast is goede voorlichting van belang. We weten dat de gemeente het financieel moeilijk heeft, maar als je geen geld uittrekt voor zoiets belangrijks dan ben je niet goed bezig. We zullen bij de behandeling van de begroting met voorstellen komen om geld vrij te maken voor het uitvoeren van controles”.

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.