Raadsleden & Veiligheid

Partners

  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl

Raadsleden en rechters in gesprek in Haagse rechtbank

11-09-2013

Ruim 50 raadsleden uit de Haagse regio zijn maandagavond met rechters in gesprek gegaan in het Paleis van Justitie in Den Haag. De rechtbank organiseerde de bijeenkomst samen met ProDemos in het kader van de ‘Week van de rechtspraak’. De raadsleden spraken met rechters over veiligheid en strafrecht, onroerendezaakbelasting (OZB) en lokale regels voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Crisis

De economische crisis heeft een stevig effect op gemeenten, zo bleek tijdens het gesprek over lokale regels voor de WMO. Meerdere raadsleden vertelden een enorme financiële druk te voelen van aankomende bezuinigingen. Hierdoor wordt het moeilijker om in de toekomst burgers tevreden te stellen bij het toewijzen van bepaalde voorzieningen, zoals een extra trapleuning of vervoer.

Zij vrezen dan ook voor een toename aan rechtszaken. Een van de bestuursrechters vertelde dat gemeenten die aanvragen voor voorzieningen slecht onderbouwd afwijzen, grotere kans lopen rechtszaken te verliezen. Het is belangrijk dat gemeenten goed en persoonlijk onderbouwd een aanvraag voor een voorziening behandelen.

Strafrecht niet dé oplossing

Het strafrecht biedt niet dé oplossing voor alle maatschappelijke problemen rond veiligheid, zo hield een van de rechters de gemeenteraadsleden voor in het tweede deel van het gesprek. Zo legde hij bij raadsleden de vraag neer wat de gemeente kan doen, bijvoorbeeld bij het tegengaan van uitgaansgeweld of het aanpakken van structurele overlastgevers met een psychische stoornis. Het gesprek ging daarnaast over de afwegingen van een strafrechter en de rol van supersnelrecht in de aanpak van veelplegers.

Kennisquiz

Voorafgaand aan het gesprek met rechters, speelden de raadsleden een kennisquiz over rechtspraak. De volksvertegenwoordigers konden door het omhoog of omlaag houden van een befje het juiste antwoord geven. Enkele vragen die aan de orde kwamen:

  • Mag een rechter lid zijn van de gemeenteraad? Het goede antwoord was: Ja. President van de rechtbank Maarten van de Laarschot legde uit dat de wet in Nederland hier niets over zegt. Een landelijke richtlijn van rechters stelt dat het niet echt wenselijk is.
  • Hoe snel wordt een verdachte voorgeleid in het supersnelrecht? Het goed antwoord was: Binnen 3 dagen.
  • Hoeveel jaar moet een levenslang veroordeelde zijn straf uitzitten? Het goede antwoord was : Levenslang is levenslang.

Net als bij de kennisquiz bij de scholieren op maandagochtend, gingen veel raadsleden bij de laatste vraag de mist in. Want levenslang is in Nederland ook écht levenslang, alleen eventuele gratie kan daar verandering in brengen.

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.