Raadsleden & Veiligheid

Partners

  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl

Wat te doen bij bedreiging met agressie en geweld?

08-07-2015

Raadsleden in Gouda zijn bedreigd met agressie en geweld vanwege de mogelijke stemming over de bouw van een omstreden moskee in de Zuid-Hollandse stad. Raadsleden die zich bedreigd voelen doen er verstandig aan altijd aangifte te doen en melding te maken van de bedreiging bij de burgemeester van hun stad.

Landelijke afspraken

Er zijn landelijke afspraken gemaakt over hoe politie en Openbaar Ministerie met meldingen van agressie en geweld om dienen te gaan, in het bijzonder van publieke ambtsdragers zoals raadsleden. Politie en Openbaar Ministerie zijn op basis van die landelijke afspraken verplicht na een melding van een raadslid altijd onderzoek in te stellen.

De raadsleden in Gouda die te maken hebben gekregen met bedreigingen hebben laten weten hier zich niet te laten intimideren.

Vertrouwenslijn

Raadsleden die te maken krijgen met agressie en geweld kunnen ook altijd terecht bij de Vertrouwenslijn. Raadsleden bevinden zich in de frontlinie van de democratie. Doordat zij zo dichtbij de burgers staan, kunnen zij helaas ook te maken krijgen met intimidatie, bedreiging en agressie van burgers maar ook van andere raadsleden.

De Vertrouwenslijn is er voor raadsleden die hiermee te maken krijgen. De Vertrouwenslijn kan raadsleden ondersteunen en tips geven over wat zij kunnen doen en hoe zij hiermee om kunnen gaan. De lijn wordt beheerd door NL Confidential en werkt samen met Raadslid.Nu. Bij deze telefonisch hulplijn kun je als raadslid ook terecht voor integriteitsschendingen.

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.